THE TRAIL OF

THE CHICAGO 7

★★★★★☆

Aaron Sorkin vandt en Oscar for sit begavede manuskript til "The Social Network", og nu er han atter på krigsstien i jagten på den eftertragtede statuette med det politiske retssalsdrama THE TRAIL OF THE CHICAGO 7. Filmen bygger på en virkelig historie, hvor Nixon-regimet i Det Hvide Hus besluttede sig for at få de syv mest fremtrædende af venstrefløjens aktivister fængslet i forbindelse med et voldeligt sammenstød mellem demonstranter og politiet.

Den ledende anklager Richard Schultz (effektivt eksekveret af Joseph Gordon-Levitt) bliver spydspids i en nærmest grotesk retsag, hvor det aldrig synes at dreje sig om ret og uret, men snarere en målrettet insisteren på et bestemt resultat.
Eddie Redmayne spiller med betydeligt engagement Tom Hayden (i Danmark mest kendt som en af Jane Fondas ex-mænd), men i filmen en af de mest liberale af de anklagede.

Sacha Baron Cohen er glimrende som den ligeledes anklagede rapkæftede hippi Abbie Hoffman, og Jeremy Strong, der nyligt vandt en Emmy for sin hovedrolle i tv-serien "Succession", fremstår både sjov og rørende som den måske mest naive af de anklagede.

Helt fremragende er Mark Rylance som den hårdt pressede forsvarsadvokat William Kunstler, og så kulminerer karakterskuespilleren Frank Langellas karriere i et rystende portræt af sagens dybt problematiske dommer. Langella har bejlet til en Oscar gentagende gange med prisvindende præstationer i "Diary of a mad housewife", "Starting Out In The Evening" og "Frost/Nixon", og denne gang burde Oscaren for bedste mandlige birolle være indenfor rækkevide.

Aaron Sorkin har ikke bare skrevet men også instrueret THE TRAIL OF THE CHICAGO 7, der ligesom gennembrudsfilmen "A Few Good Men" primært udspiller sig i en retssal. Men THE TRAIL OF THE CHICAGO 7 er også en uhyre aktuel spejlning af Trumps regeringsmetoder, og den falder ikke ud til Trumps fordel. Sorkin heldigvis klog nok til at påpege, at også venstrefløjen begår alvorligt fejl i kampen om magten.

THE TRAIL OF THE CHICAGO 7 placerer sig øjeblikkeligt som filmårets hidtil vigtigste amerikanske film, men da Oscar-showet er udsat, så er der stadig lang vej hjem.