MARTIN EDEN

★★★★★☆

Den unge forfatter MARTIN EDEN er fra ydmyge kår, men forelsker sig i den rige Elena. Hun har også et godt øje til ham, men MARTIN EDEN er endnu ikke der i det sociale hiraki, hvor han kan tilbyde en kvinde af hendes stand ægteskab.

Men MARTIN EDENs berømmelse vokser gradvist og det samme gør hans politiske engagement på venstrefløjen, hvilket ikke gør relationen til Elenas familie lettere.

Pietro Marcello viser sig at være et spændende nyt instruktørnavn, der vil mere end blot fortælle en kærlighedshistorie. På raffineret vis mixer han Jack Londons fiktive roman med datidens politiske og økonomiske realitetter.

Cinemateket benytter da også lejligheden til at vise andre af instruktørens film i forbindelse med premieren.

Da filmen blev vist på Venedig Filmfestivalen sidste år, samledes opmærksomheden sig om filmens stjerne, Luca Marinelli, der endte med at vinde festivalens pris for bedste mandlige hovedrolle. Luca Marinelli vakte opsigt med sin nøgenscene i Oscar-vinderen "Den store skønhed", og har også her en karismatisk udstråling, der gør, at vi følger ham trofast fra start til slut.

MARTIN EDEN byder også på et velkomment gensyn med Marco Leonardi, kendt for sine poetiske præstationer i film som "Mine aftener i Paradis", "Hjerter i Chili" og "Five Senses". Leonardi fik i 2017 et mindre comeback som gangsterboss takket være Ridley Scotts "All The Money In The World", hvilket førte til en del karakterroller inkl. rollen som den kontante Bernardo Fiore i MARTIN EDEN.

Spilletiden er lidt over to timer, men ikke et øjeblik for lang. For MARTIN EDEN gør os både klogere på livet og kærligheden, og hvem kan ikke bruge det?