1658

– Balladen Om Bornholms Befrielse

★★★★★☆

De driftige og dristige mennesker bag Rønne Theater skulle have spillet forestillingen "Fisk" i denne sæson, men pga. Corona-krisen lod det sig ikke gøre. Men behovet for at spille og se teater er bestemt ikke forsvundet, og man besluttede i stedet at skabe en musikalsk turnévenlig ladvognsforestilling med titlen Balladen om Bornholms Befrielse.

Over scenen i Rønne Theater står der "Lær viisdom af livets optrin", og det er på den western-inspirerede ladvogn blevet til "Lav Western af livets optrin".

Fire prægtige country-kvinder giver alt fra godspell til rock et country-præg, alt imens vi lærer om, hvordan Bornholm nær var endt som svensk, men det er især de ægte country-klassikere, der går hjem hos publikum.

Signe Mannov kan kunsten at illudere som bornholmsk badboy, der kan spytte med mundvigen og synge genresikkert. Christine Gaski lufter sin flotte røst, og Margit Watt-Boolsen lyser af spilleglæde.

En smule ordfnidder på premiereaftenen ændrer ikke ved, at Hanne Hedelund er den af de medvirkende, der har mest sjæl med på scenen. Når hun synger om den pest, der hærgede Bornholm i fordom så ulykkelige tider, så sker det, mens de øvrige medvirkende bruger deres halsklud som mundbind. Således bliver selv en gammel historie relevant i vor tid.

Alle fire tager også del i musikken og får veloplagt assistance af Jonas Munck Hansen og Sune Skuldbøl Vraa. De to herrer tager sig også af forestillingens reklameindslag, som er tæt på at være aftenens festligste bidrag.

Der ligger et hus i New Orleans, men på Bornholm ligger der til gengæld hammershus. Forestillingens forfatter og iscenesætter Jens Svane Boutrup tryller muntert med bynavnene fra diverse country-klassikere, og således kan en sang om byen Jackson komme til at handle om Hasle.

Denne generøse musikforestilling drager Bornholm rundt og spiller desuden på lokale skoler. Man må håbe, at den kommer til at tage sig ligeså frydefuld ud som ved premieren – en lun sommeraften på pladsen for enden af Arsenalvej i Rønne.

(Michael Søby)