BAIT

★★★☆☆☆

Tidligere på året overraskede den keltiske instruktør Mark Jenkin mange ved at vinde en Bafta (den britiske Oscar) i debutant-kategorien. Jenkin har nemlig tyve års erfaring i filmbranchen med en lang række kortfilm på sit instruktør-cv.

BAIT viser sig at være en smal lavbudget i sort-hvid i et trøsteløst fiskersamfund i det sydlige England. Radioen lover bedre tider for fiskerne, hvis Storbritannien forlader EU, men om det nu er også bliver tilfældet, tvivler man ærlig talt på.

For der er ikke meget håb at spore og fiskefangterne kan tælles på een hånd. Ung kærlighed har tilsyneladende også dårlige kår på disse kanter, og en deprimerende stemning gennemstrømmer filmen.

Men Jenkins upolerede kompromisløse stil er gennemført og hans ide med at eftersynkronisere hele filmen giver en interessant distance til karaktererne, og gør det realistiske univers sært drømmeagtigt. Ikke ulig filmen "The Lighthouse", der fik flere kritikere til at se lyset, men BAIT er uden stjerner og kræver mere af sit publikum.

Man skal derfor have mod på at se et af filmsæsonens få eksperimenter i de danske biografer, men set i den sammenhang bør man i al fald byde BAIT velkommen.