UNDTAGELSEN

★★★★★☆

Jesper W. Nielsen har med filmatiseringen af Christian Jungersens UNDTAGELSEN skabt et af sine bedste værker. Det er dog først og fremmest filmens skuespillerinder, der fortjener ros, for uden deres intense præstationer ville historiens mange tvists være sværere at sluge.

Iben (Danica Curcic) og Malene (Amanda Collin) er ikke bare kolleger på et center for information om Folkedrab, men også private veninder. Sekretæren Camilla (Lene Maria Christensen) deler lokale med dem, men kollegaen Anne-Lise (Sidse Babett Knudsen) sidder på et kontor for sig, og føler sig udenfor. Intrigerne på kontoret kulminerer, da Iben og Malene modtager dødstrusler, men alle viser sig at have en eller anden form for lig i lasten og ingen kan sige sig fri for mistanke.

UNDTAGELSEN omhandler bl.a. chikane på arbejdspladsen, men er samtidig spændende som en krimi, fordi fokus skifter undervejs. Den slags kan godt irritererer, men her fungerer det.

Danica Curcic er hudløs som Iben, der allerede har haft døden inde på livet under et ophold i Afrika. Amanda Collin giver et frygtindgydende portræt af den sygdomsplagede Malene og Sidse Babett Knudsen bevæger som den både sårbare og uhyggelige Anne-Lise. Lene Maria Christensen har den mindst interessante af rollerne, men også hun udfylder den upåklagelig.

Mændene i filmen fremstår mindre interessante med Olaf Johannessen som en behagelig undtagelse i rollen som kvindernes årvågne chef. Magnus Krepper har til gengæld fået den utaknemmelige opgave at være filmens obligatoriske svensker.
Johanne Louise Schmidt lyser op som opmærksom korleder og i nogle få indledende glimt formår Mikkel Hilgart at markere sig.

Så begiv dig trygt i biografen, for UNDTAGELSEN har potentiale til at blive et af sommerens store danske biografhits.