UNGE AHMED

★★★★★☆

De ukuelige Dardenne-brødre med fornavnene Luc og Jean-Pierre er tilbage med fornyet styrke og har vanen tro en væsentlig historie at fortælle. Normalt bruger de en fast stab af skuespillere som Olivier Gourmet og Jérémie Renier, der f.eks. begge medvirkede i gennembrudsfilmen "La Promesse – Løftet", men denne gang er det en arabisk dreng, der står i fokus.

Idir Ben Addi har egentlig ikke mange udtryk som Ahmed, men karakterens stadig mere indadvendte adfærd i takt med en voksende religiøs fordybelse berører os alligevel, og gradvist åbenbares et lille splittet menneske, der ikke selv formår at frigøre sig fra sit personlige dilemma. Hans mor og hans lærerinde forsøger at trænge ind til ham, og vi mærker en dyb splittelse i familien, der også synes kønslig betinget.

Myriem Akheddiou modtog den nationale filmpris i Belgien for sit stærke spil som lærerinden, der stemples som vantro og må betale en hård pris for det. Også Othmane Moumen gør indtryk som Ahmeds frustrerede mor, der ikke ved hvad hun skal op i et mandsdomineret univers.

Dardenne-brødrene har vundet guldpalmen i Cannes to gange (for henholdsvis "Rosetta" og "Barnet"), og blandt de øvrige hædersbevisninger på verdens førende filmfestival bør nævnes den store jurypris for "Drengen med cyklen" samt manuskriptprisen for "Le silence de Lorna".

Den eneste af de store Cannes-priser, de havde til gode var instruktør-prisen, og den fik de så for "Unge Ahmed", selvom manuskriptprisen havde været mere passende.

For det er selve fortællingen om en ung mand, hvis sjælelige byrder ender med at få fatale konsekvenser, der griber os om hjertet og holder os fast i et jerngreb fra først til sidst.