DARK WATERS

★★★★☆☆


Instruktøren Todd Haynes overrasker med retssagsdrama DARK WATERS, hans visuelt mest forsigtige film til dato, men samtidig med en stilfærdig indignation, der gradvist vokser i kraft.
Haynes huskes primært for stærke kvindehistorier i nostalgisk indpakning jvnf. "Far from Heaven", "Carol" og TV-serien "Mildred Pierce". Men Haynes har faktisk også lavet film som "Poison", "Safe", "Velvet Goldmine" og "I’m Not There", der alle berører forgiftninger af menneskekroppen.

DARK WATERS omhandler en af de største miljøskandaler i nyere tid, og Todd Haynes er ikke bange for at sige tingene lige ud. Han stiller skarpt på såvel de uhyrlige hændelser i den grotesk langvarige retsag, men også på de strukturelle samfundsproblemer, der stadig findes i dag – og ikke kun i USA:

Filmen medproducent Mark Ruffalo yder en dedikeret indsats som den utrættelige advokat, der vitterligt kæmper kampen mod en korrupt medicinalindustri, og han bakkes op af gode skuespillere som Anne Hathaway, Bill Pullman, Tim Robbins og Victor Garber. I en lille men ikke uvæsentlig rolle får vi et velkomment gensyn med Mare Winningham og også hun udviser engagement for at fortælle denne rystende historie.

Så selvom DARK WATERS ikke kan påberåbe sig at være nyskabende, så er den via instruktørens klarsyn en vigtig brik i det danske filmudbud og fortjener også plads i biograferne, nu hvor faren ved corona-virussens udbredelse er formindsket.