NYE REJSENDE

★★★★☆☆

Tine Høegs roman NYE REJSENDE har været en tur igennem KGL Dansk, Det Kongelige Teaters nye forum for udvikling af ny dansk dramatik.

Ingen er krediteret for at have skrevet forestillingens manuskript. En navnløs intro-forfatter bruger dog overskriften "NYE REJSENDE af Tine Høeg" på den fotokopierede info-side, der skal erstatte et program, men det kan i lige så høj grad være en henvisning til romanen.

Selve forestillingen fremstår dog som et samarbejde mellem Tine Høeg, iscenesætteren Johan Sarauw og skuespilleren Sicilia Gadborg Høegh. Sidstnævnte forvalter smukt stykkets eneste rolle – en nystartet lærerinde, der langsomt bliver ædt op af en affære med en gift mand.

Hendes håndskrift på tavlen afspejler hende sindstilstand i de måneder, affæren strækker sig over, og gradvist mærker vi, hvordan det også influerer hendes øvrige indsats på skolen.

Sicilia Gadborg Høegh, som vi sidst har set i "Flashdance" får her lejlighed til at vise en hel anden og mere afdæmpet side af talentet. Det er helt befriende i en tid, der kun synes befolket med stærke kvinder, at vi også får mulighed for at se og mærke den skrøbelige side af kvindesindet.

Lærerinden tæller således hver gang, hun ser sin elsker nøgen og opdager først for sent, hvem taberen i den relation nødvendigvis må blive.

NYE REJSENDE kunne sagtens være endt som en traurig lidelseshistorie, men i kraft af Sicilia Gadborg Høeghs djærve spil fik vi empati med et menneske, der nok var mere psykisk porøs, end hun selv gik og troede.

(Michael Søby)