JOJO RABBIT

★★★★★☆

Årets mest originale engelsksprogede komedie bør især tilskrives det New Zealandske multitalent Taika Waititi, der fik sit internationale gennembrud med "Hunt for the Wilderpeople".

Ikke nok med, at Taika Waititi er medforfatter og instruktør på JOJO RABBIT, han har også en markant birolle som Jojos imaginære ven, Adolf. JOJO RABBIT er nemlig øgenavnet for en nuttet Hitler-jugend, der tror på alle de nedsættende beretninger om jøder. Lige indtil han en dag finder en jødisk pige (talentfulde Thomasin McKenzie fra "Leave No Trace"), som hans mor – uimodståelige Scarlett Johansson – holder skjult.

Den kække og kry Roman Griffin Davis må siges at være et fund til titelrollen. Trods sin unge alder blev han nomineret til en Golden Globe for bedste mandlige hovedrolle, og filmen dystede desuden om prisen for bedste komedie/musical. 6 Oscar-nomineringer inklusive bedste film gør da også JOJO RABBIT til en outsider ved årets største filmfest.

Sam Rockwell har en skæg siderolle som tilsyneladende komplet uansvarlig naziofficer og Rebel Wilson morer også som hans ikke alt for enthusiastiske assistent. Nævnes bør også Archie Yates som Jojos ukuelige ven.

JOJO RABBIT er en dristig film, for den vover virkelig at udfordre vores grænser for, hvad man kan tillade sig at gøre grin med, men gør det så usvigeligt sikkert og med en dansende lethed, at vi bare må overgive os.