ÅRETS JULEGAVE-IDEER

★★★★★☆


Det vrimler med spændende tilbud på bogmarkedet op til jul, og det kan være svært at navigere rundt blandt de mange nye udgivelser. Derfor følger her 10 anbefalinger af bøger, der ikke allerede er blevet anmeldt på cphculture.dk

1: LØVINDEN (GYLDENDAL) ******
Tom Buk-Swienty har skrevet den definitive bog om Karen Blixens liv i Afrika og garneret den med et udsøgt billedemateriale og et brugbart navneregister. Med sine over 750 sider fremstår den som en litterær bedrift af de sjældne.

2: YAHYA HASSAN 2 *****
Vreden bor stadig i ham, som en djævel der skal skrives ud, men bitterheden har ikke gjort Yahya Hassan mindre skarpt skrivende. Talentet er uomtvisteligt, selvom store dele af pressen primært har fokuseret på alt muligt andet. Velkommen tilbage, Yahya Hassan.

3: NU – TIL STREGEN *****
Ingen formår at få teatertegninger og anmeldelser til at spille så godt sammen som Claus Seidel og Gregers Dirckinck-Holmfeld. Deres samarbejde har været en gave for dansk teater, og NU – TIL STREGEN er en prægtig dokumentation af deres virke.

4: CHRISTIAN 2. *****
Lars Bisgaard har begået den ultimative bog om den berygtede Christian 2., der havde sin andel i Det Stockholmske Blodbad i 1520. Et velvalgt billedmateriale bidrager til at gøre historien levende og et stamtræ hjælper med at fastholde relationerne.

5: MAD MED RESPEKT *****
Selveste Prinsesse Marie har skrevet forordet til Selina Juuls kogebog MAD MED RESPEKT, der har fokus på madspild. Her lærer man at lade tørt brød indgå i "arme riddere" eller delikate trøffelkugler, som snildt kan rulles i en rest havregryn eller kokos.

6: BØRN AF DEN KOLDE KRIG ****
Suzanne Brøgger, Bo Lidegaard og Ulla Terkelsen er blot nogle af bidragyderne til Michael Müllers tankevækkende bog om BØRN AF DEN KOLDE KRIG. Via en række præcise interviews tegnes et billede af en splittet verden, der også prægede samfundets mindste.

7: AFTENSMAD ****
Anne-Christine Hellerup Brandt er kendt fra den populære hjemmeside Valdemarsro. Nu deler hun 200 nemme opskrifter på aftensmad med os. Uanset om man er til boller i karry eller en ualmindelig lækker gang Boeuf Bourguignon, så er der hjælp at hente her.

8: ONE DOLLAR MAN ****
Ole Sønnichsens bemærkelsesværdige biografi ONE DOLLAR MAN omhandler danskeren Williams S. Knudsens usædvanlige liv og karriere. For een dollar om året bidrog Knudsen til udfaldet af 2. verdenskrig, men de færreste ved hvem han er.

9: DEN NØGNE ØL ****
Uanset om man interesserer sig for pilsnerens historie eller måske går og drømmer om et lille hjemmebrænderi, så er DEN NØGLE ØL inspirerende læsning, der naturligvis bør ledsages af en af de mange omtalte øl.

10: FORKÆLET MED FRIHED ****
Jens "Jam" Rasmussen har skrevet en dejlig ligefrem bog om trommeslageren Lars Ulrich og hans band Metallica. Føler man sig i passager hægtet lidt af på grund af den særlige jargon i musikbranchen, er bogen forsynet med ordforklaringer på en lang række fagudtryk.

(Michael Søby)