XY CHELSEA

★★★★☆☆

Chelsea Manning var en amerikansk soldat, der leakede dokumentation for løgne vedrørende den amerikanske krigsførelse i Afghanistan og Iraq. På trods af at hun definerer sig selv som en kvindelig trans blev hun dømt til 35 år i et fængsel forbeholdt mænd.

Instruktøren Tim Travers Hawkins begynder sit portræt, da den amerikansk præsident Obama benåder hende, efter hun har afsonet nogle få år af sin dom. Chelsea Manning har flere gange forsøgt selvmord, og hun virker først og fremmest skrøbelig, da vi møder hende under forberedelserne til et pressemøde. Samtidig forekommer fjern og uden egentlig lyst til at kommunikere mere, men prøver blot at vende sig til, at hun nu godt må gå i kjole og bruge læbestift.

Vi følte os ejendommeligt nok tættere på Chelsea Manning i Anders Budde Christensens stykke MANNING ER FRI med ham selv i en prisbelønnet præstation som Chelsea Manning. Virkelighedens Manning synes en smule opgivende og uden den store tiltro til fremtiden. Med god grund skulle man mene, for filmen munder ud i endnu en isolationsfængsling af Manning – nu fordi hun nægter at afgive vidneforklaring, da hun mener, at hun har sagt, hvad der skulle siges om den sag.

Status som martyr har hun atter, men om hun også har psyken til at klare endnu et langt fængselsophold ved ingen. XY CHELSEA er et væsentligt bidrag til myten om Chelsea Manning, men bliver samtidig ikke det definitive portræt af et forpint menneske fanget i den forkerte krop.