STILHEDEN

★★★★★☆

Argentinske Pablo Trapero vandt for nogle år siden instruktørprisen på Venedig filmfestivalen for den sydamerikanske gangsterfilm "Klanen". Her fik et skræmmende indblik i en mandeverden, hvor kvinder kun fik lov til at spille biroller.

I STILHEDEN (La Quietud) er det dog kvinderne, der får fokus, og vi følger to søstres langt fra ukomplicerede genforening i forbindelse med deres svækkede faders død.

Martina Guzman er pigen, der blev hjemme og kom til at betale prisen for det, mens Berenice Bejo (fra Oscar-vinderen "The Artist") spiller den frigjorte søster Eugenia, der valgte en tilværelse i Paris sammen med den eneste mand, som søsteren har været forelsket i. Samspillet mellem de to er både nærgående og krævende, men begge skuespillere har ære af deres indsatser.

Filmens store præstation leveres dog af veteranen Graciela Borges som den stålsatte moder, der ligesom faderen har sine skelletter i skabet, og trådene trækkes helt tilbage til det argentiske militærdiktatur.

Trods de nære bånd viser de to søstre sig også at havre deres hemmeligheder, og det er ikke for ingenting, at familiens landsted hedder "Stilheden" (La Quietud). Men alt har sin tid, og måske er tidspunktet kommet, hvor sandheden må på bordet – uanset konsekvenserne.

STILHEDEN er et ganske rystende familiedrama, der gradvist sniger sig ind under huden – samtidig med at den tager nogle overraskende drejninger undervejs. Vi lærer i al fald, at tavshed ikke altid guld.