LØVERNES KONGE

★★★★★★

Det er efterhånden 25 år siden, at animationsfilmen "The Lion King" satte rekord ved billetlugerne som den bedst sælgende animationsfilm nogensinde.

Den Shakespeare-inspirerede historie holder også vand i den nye version, og instruktøren Jon Favreau stod også i spidsen for genindspilningen af "The Jungle Book", der vandt en Oscar for bedste visuel effekter. Hvis der er noget ret og rimelighed til, så vinder den nye foto-realistiske animationsudgave en Oscar som årets animationsfilm, for det er virkelig mageløst, hvordan han får dyreoptagelser til at blive til levende animation med både sang og musik.

Elton John har lidt af et år i år. Ikke nok med at han fik flotte anmeldelser for sin afskedskoncert i København, men filmen om hans liv blev hyldet i Cannes og hitter stadig i biograferne. Hans tre Oscar-nominerede sange (i samarbejde med tekstforfatteren Tim Rice) fra den originale udgave af "Løvernes konge" er også med i den nye version i let bearbejdede udgaver.

Den klassiske kærlighedsduet "Can You Feel The Love Tonight?" vandt Oscar’en, men det er den storslåede "The Circle of Life", der med sin inddragelse af afrikansk musik er filmens mest geniale komposition, og som danner grundlaget for den nye films fabelagtige åbningsscene. Elton John får også en ny chance for at vinde endnu en Oscar med sangen "It’s Never Too Late", der kan høres under de afsluttende rulletekster.

Men også Beyoncé Knowles-Carter kan blande sig i opløbet med sange "Spirit", der viser at også kvinder kan og bør bide fra sig. Beyoncé Knowles-Carter lægger selv stemme til løvinde Nala sammen med en storartet Alfre Woodard i rollen som løvernes dronning Sarabi sørger hun for, at hunnerne står stærkere i LØVERNES KONGE anno 2019.

Men ligesom i "Hamlet" er dette historien om en dreng, der elsker sin far, men som må se en anden mand bestige faderens trone og række ud efter moderens hånd. Barnestjernen JD McCrary leverer en gæv indsats som den unge Simba og Donald Glover yder også den voksne Simba retfærdighed.

James Earl Jones, der ellers huskes bedst som Darth Vader, den mest skurkagtige af alle fædre, i diverse Star Wars- eventyr, er tilbage i rollen som Simbas far, Kong Mufasa, og han er kun blevet bedre med tiden. Seth Rogen er så godt som typecastet som det pruttende vildsvin Pumbaa, ham der fører an i børnenes favoritsang, den Oscar-nominerede "Hakuna Matata".

Den realistiske animation er så overvældende, at man nok bør skåne de mindste børn, hvis man vil være en ordenlig forældre, men fra 7-år og op vil filmen gøre lykke. Selv blaserte voksne må på et eller andet tidspunkt overgive sig til "The Circle of Life", og 2019-udgaven overgår på flere måder originalen med sin visuelle nytænkning.

Filmfotografen er da også selveste Caleb Deschanel, der også stod bag filmkameraet på en af sidste sæsons mest uforglemmelige film, den tyske "Værk uden skaber". Efter 6 forgæves Oscar-nomineringer kunne man godt unde ham en statuette næste år, for LØVERNES KONGE er også i denne forbløffende realitiske udgave et overlegent mesterværk.