VERDENSBALLETTEN 2019

★★★★★☆


Verdensballettens leder Jens-Christian Wandt har atter sammensat et attraktivt sommerprogram, som han præsenterede i Sølysts smukke have med fin diktion og klædelig selvironi. Den balletansvarlige Steven McRae havde meldt afbud på grund af hustruens graviditet, men det blev ballet-indslagene heldigvis ikke ringere af.

Mest spænding var der naturligvis om det nye værk "Three", som den unge koreograf og danser Tobias Praetorius har skabt til Jakob Gades "Tango Jalousi" – spillet af de medagerende musikere, pianisten Alexander McKenzie og violinisten Niklas Walentin.
Balletskoene havde Tobias Praetorius dog overladt til Marian Walter, der igen i år betog publikum med sin charmende og let udfordrende dans.

Vi mærkede jalousien skifte mellem musikerne afhængig af hvem havde danserens opmærksomhed, men vi oplevende også hvordan danseren kunne føle sig udenfor, når de to musikere spillede sammen. Ingen tvivl om, at vi kommer til at høre mere fra Tobias Praetorius – også som koreograf.

Niklas Walentin hyldede et af sine forbilleder, Svend Asmussen, med en virtuos udgave af "June Night", som ville have gjort mesteren stolt. Også Alexander McKenzie fik lejlighed til at vise sit værd som musikalsk ledsager for Dénise Beck i Musette ́s betagende valsearie fra "La Boheme". Dénise Beck gav os ligeledes Gildas arie fra "Rigoletto"og med så meget smæld i stemmen, at fuglene lettede fra træerne.

"Ballet 101" af Eric Gauthier blev en teknisk tour-de-force for den spændstige Xander Parish fra Marinsky Ballet i St. Petersborg. Men måske virkede han i virkeligheden mest besnærende i Pas de trois’en fra "Le Corsaire" ("Piraten") overfor Yuhui Choe og Nehemiah Kish.

Publikums begejstring var ikke til at tage fejl af denne lune sommeraften, og det er næppe tvivl om, at Verdensballetten kommer til at gøre lykke på den omfattende turné de snart giver sig ud på. Vi håber vejret holder!

(Michael Søby)