HELLIGTREKONGERSAFTEN

★★★★☆☆

En af de mest skattede af sommerens kulturtraditioner er den årlige klassikeropsætning i Grønnegårds Teatrets idyliske omgivelser. Her er der mulighed for at nyde indholdet af forudbestilte eller medbragte madkurve og således sikrer en god stemning allerede før forestillingens begyndelse.

I år bliver vi forkælet med HELLIGTREKONGERSAFTEN, en funklende komedie af William Shakespeare – jo, det var ham, der skrev "Hamlet" – i en perlende let oversættelse af Niels Brunse. Nicolas Nybros overdådige kostumer gør ordfesten til en visuel fornøjelse og Peter Schultzs stiliserede scenografi smykkes tilmed kønt af trækroner med fuglesang.

Det liftligt indviklede plot afvikles noget trægt i starten på trods af en ganske eksplosiv handling. Men gradvist får et stjernehold af skuespillere lov til at slå sig løs. Katrine Greis-Rosenthal, der vandt både en Bodil-statuette og en Robert-pris for filmen "Lykke-Per", er yndig både som mand eller kvinde, og Henrik Lund forekommer ligefrem nuttet som hendes biseksuelle tvilling.

Julie Agnethe Vang viser atter sit værd som en liderlig og dog velklædt Grevinde Olivia, mens Troels Lyby for længe fremstår som en lidt for selvsmagende Fyrst Orsino, der først til sidst bliver et menneske. Man kan også diskutere om Niels Ellegaard får nok ud af rollen som naren Feste, men nogen skønsanger kan man i al fald ikke kalde ham.

Pragtrollen som den storskrydende og latterlige Malvolio er denne gang omskabt til en kvinde ved navn Malvolia. Selvom det i al fald ikke gav mening på Shakespeares tid, så nyder vi det i dag, fordi rollen spilles så kosteligt morsomt af Ann Eleonora Jørgensen.

Også Anton Hjejle (som kun de færreste vil genkende fra rollen som forsømt ung mand i TV-serien "Liberty") yder en veloplagt indsats som den lidet opvakte Andreas Blegnæb.

Christoffer Berdals iscenesættelse kunne godt have brugt lidt mere vildskab, der i højere grad inddrog publikum, men HELLIGTREKONGERSAFTEN forbliver dog en frydefuld oplevelse, man ikke bør snyde sig selv for denne solrige sommer.

(Michael Søby)