EN KUGLE AF LIV

★★★★☆☆

af Bo Green Jensen

Forlaget Frydenlund

Den danske kulturskribent Bo Green Jensen har en uforlignelig evne til at sammenflette dagligdagens forpligtende gøremål med digterens fantasifulde grublerier. Flere kender nok hans velskrivende pen fra Weekendavisens spalter, hvor han ugentligt anmelder film og delagtiggør læserne med lystige klummer og eftertænksomme skriblerier fra tilværelsens legepladser og slagmarker. Herudover er han forfatter til et væld af bøger om alt fra rockmusik til ungdomsromaner. Skrivekløe er vel den bedste betegnelse for Green Jensens godartede lidelse.

I skriverkarlens seneste bog EN KUGLE AF LIV er optrykt en række personlige klummer eller snapshots fra perioden 2012-2018. Det personlige skinner klart igennem, og uvedkommende private anekdoter er der ganske få af. Tværtimod doserer Green Jensen rundhåndet af underfundige indskydelser og vidtløftige overvejelser.

Centralt i bogen står hans uopslidelige kærlighed til film og bøger. Intet under at han forventer at skulle bruge 1000 flyttekasser, da familien flytter fra det fine Frederiksberg til det søvnige Snekkersten. Netop familien udgør en vigtig del af bogen. Af den grund hører vi om et forestående bryllup med konen Frederikke, børnenes skolegang og en middag med gode venner. Skrivestillen er mestendels nøgtern, nænsom og nuanceret.

Et glimrende kapitel handler om et forlænget weekendophold til Kiev med konen. Green Jensen skildrer landets nyere blodige historie. Desuden hører vi om rødbeddesuppen Borscht og et besøg til forfatteren Mikhail Bulgakovs hjem. I Snekkersten danner Green Jensens eget hjem ramme om en festlig middag med venner. Efterfølgende får Green Jensen en besked fra den kvindelige gæst om en frygtelig begivenhed i Paris – angrebet på spillestedet Bataclan.

Begivenheden udløser en salve af erindringer i Green Jensens hoved. Han tænker fluks tilbage på en koncert med Lou Reed på selvsamme spillested. Bogens titel – EN KUGLE AF LIV – kunne ikke være mere rammende her. Kendetegnende for Green Jensens skriverier er, at han sjældent skyder med spredehagl, men ofte rammer plet, når det gælder at beskrive grundlæggende menneskelige følelser.

Det er ikke kun tungtvejende emner som terror og kollegaers død, der præger bogen. EN KUGLE AF LIV er gennemsyret af en smittende kærlighed til kultur i alle afskygninger – dog mest film, musik og bøger. Green Jensen har dækket mange filmfestivaler gennem tiden. Således hører vi om flere film fra Biennalen i Venedig og renoveringen af Grand Hotel des Bains, hvor Luchino Viscontis film ”Døden i Venedig” blev optaget. Green Jensen interviewer desuden en stor auteur – nemlig den østrigske filminstruktør Michael Haneke, som han omtaler som det skeptiske orakel.

Kontrasten til de store glamourøse festivaler kan ikke være mere skærende, end når Green Jensen skriver om sine mange ordinære ture med kystbanetoget. Alligevel formår han at få det til at føles som en rejse med Orientekspressen. Det siger en del om klummernes toneleje og vingefang.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)