BREVET FRA HELGA

★★★★★☆

Ása Helga Hjörleifsdóttir har filmatiseret Bergsveinn Birgissons roman “Svar på Helgas brev” (“Svar Vid Bréfi Helgu”), og det er der kommet et spektakulært og velspillet kærlighedsdrama ud af. Hera Hilmer tegner et sanseligt portræt af Helga, der drømmer om et liv som digter, men som er gift med en mand, hun ikke elsker mere (forpint spillet af Björn Thors).

Hun identificerer sig med den kvindelige hovedkarakter i Knut Hamsuns “Pan” (der i Henning Carlsens undervurderede filmversion fra 1995 blev spillet af Sofie Gråbøl), og hendes rastløshed og sjælelige ensomhed bringer hendes i nær kontakt med den gifte landmand Bjarni (Thorvaldur Kristjansson). Bjarnis kone Unnur (fornemt gestaltet af Anita Briem) har mistet sit barn, og hendes efterfølgende sindslidelser har fået hende til at trække sig fysisk fra den mand, hun elsker.

Det synes næsten uundgåeligt, at Helga og Bjarni må havne i armene på hinanden med den iltre islandske natur som decideret medspiller. Men BREVET FRA HELGA har også overraskelser til os undervejs, og derfor bliver den uhyre velproducerede film aldrig kedelig, men derimod endnu en fjer i hatten for islandsk film.