BEVÆGELSE

af

Susse Wold

Politikens forlag

★★★★★☆

BEVÆGELSE er modsat Susse Wolds første bog FREMKALDT ikke en erindringsbog med fokus på skuespilleren, men snarere en erindringsbog om livet. Det bevægelige.

Susse Wold kalder selv bogen for "en samling af øjeblikke", men fordi Susse Wold er så glimrende fortællerske, danner disse øjeblikke alligevel en helhed.

Hvor Susse Wolds første bog tog os med på en rejse tilbage til barndommen og ungdommen, lærer vi i højere grad nutidens Susse Wold at kende i den nye bog.

Et ufriviligt kostskoleophold har dog tydeligvis sat sine spor i sjælen. Men tag ikke fejl – Susse Wold fremstår på ingen måde som en klynker, men derimod som en intelligent, energisk og nysgerrig kvinde, hvis livsmod og humør i den grad smitter.

Bogens 300 sider er krydret med en række talende privatfotos – heraf en del fra Hawaii, der i årtier har været hende og Bent Meidings foretrukne rejsemål.

Man forstår godt Susse Wolds trang til at aflive nogle af myterne om sin privatliv i det afsluttende interview med sig selv. Men ligesom tilrettelagte svar kan virke distancerende, skaber disse konstruerede spørgsmål også i højere grad afstand end fortrolighed. Som læser kan man nemlig ikke lade være med at undre sig over, hvorfor hun har valgt at stille de konkrete spørgsmål på netop den måde?

At Susse Wold er og bliver en pragtfuld kvinde, bør der dog ikke herske tvivl om, og åh hvor vi dog savner hendes sublime skuespillertalent – på teatret, på film og i TV.

Heldigvis minder bogen os om, at hun i allerhøjeste grad er i live – og har det godt. BEVÆGELSE gør tilmed alle, der læser den, en lille smule sundere i sjælen.

(Michael Søby)