KØBENHAVNS UNIVERSITETS ÅRSFEST 2018


I en tid hvor mange teenagere beklager sig over lektielæsning og studietræthed, er det rart at blive mindet om den enorme værdi, der ligger i at studere og forske. Årsfesten i København Universitets smukke festsal tjener netop dette formål og hylder nogle af de mest videbegærlige hjerne fra ind- og udland.

Kongehuset var da også traditionen tro repræsenteret ved Hendes Majestæt Dronning Margrethe, der også fandt tid i den fyldte kalender til at få sig en snak med flere af prismodtagerne. Majestæten morede sig kongeligt over Bo Boyesens satiretegning, der forstillede hendes forældre til en årsfest i ungdomsoprørets tegn 50 år tidligere.

På rektor Henrik C. Wegeners opfordring sang MUKO (De musikvidenskabsstuderendes kor) da også "All You Need Is Love", så nostalgifaktoren var i top.

Årets festforelæsning handlede om kunstig intelligens, men selvom taleren konsekvent forkortede Artificial Intelligence til A.I., så blev det unægteligt mere "tale" end "fest". Dronningen og vi andre fik i al fald god tid til at studere afdøde medlemmer af kongefamilien på de smukke vægmalerier, der pryder festsalen.

Promovering og proklamation af æresdoktorer er en fast del af årsfesten og i år kunne man glæde sig over, at der faktisk var flere kvinder end mænd blandt de udnævnte.

At det er fuldt fortjent, at kvinderne også i disse sammenhænge er blevet mere synlige, vidner bl.a. årets innovationspris om. Den blev nemlig tildelt Ida Theilade, Senior forsker ved det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet. Ida Theilade har lige siden 1980erne været en pioner indenfor regnskovsbevarelse, og hendes projekt "It’s Our Forest Too" har ikke blot bragt international anseelse til Københavns Universitet, men også forgrenet sig globalt i kampen for at redde regnskove – og ikke kun i Cambodia.

Efter overrækkelsen af diverse guld- og sølvmedaljer, hvor der igen var flest kvinder blandt modtagerne, fik vi den klassiske "Hellige flamme" sunget af studenter-sangforeningen – et mandskor. Regnskove er nemlig langt fra det eneste sted, hvor træerne ikke vokser ind i himlen.