KUSAMA: INFINITY

★★★★★☆

Man må ærgre sig over, at man ikke var blandt de 340.721, der gæstede Louisiana i forbindelse med Yayoi Kusama-udstillingen "I Uendeligheden" i 2015/16. For Heather Lenz’ medrivende dokumentarfilm KUSAMA: INFINITY giver os et overdådigt indtryk af den japanske kunstnerindes livsværk og tegner samtidig et portræt af en viljefast kvinde, der på flere fronter blev en pioner.

Prikkerne har fulgt hende hele livet, men ikke berømmelsen, og trods alvorlige psykiske lidelser, der førte til selvmordsforsøg bl.a. på grund af omsorgssvigt i barndommen, formåede Yayoi Kusama at blive den mest succesfulde kvindelige kunstner nogensinde.

Udstillingen på Louisiana opnåede således også en kolosal succes og blev den tredje mest besøgte udstilling i Louisianas historie.

Heather Lenzs film fremstår ikke blot gennemresearchet, men er også velsignet af et overflødighedshorn af arkivmateriale samt tv-og videooptagelser, der dokumentarer Kusamas utrolige livsrejse.

Den filmiske form er måske mere konventionel end en film om Kusama burde være, men på den anden side, så formår KUSAMA: INFINITY at kanonisere den portrætterede samtidig med, at den også er kritisk.

Vi fornemmer, at Yayoi Kusama har været grænseløs selvoptaget, men forstår samtidig, at det også har været forudsætningen for at kunne bryde igennem i en mandsdomineret verden.