LOGEN

★★★☆☆☆

 

Teaterhuset Xenon ligger i den københavnske midtby på øverste etage i Huset – ikke at forveksle med Husets Teater ved Halmtorvet. Scenen er helliget den uafhængige scenekunst og det er just, hvad LOGEN er.

Rasmus Vesti er ansvarlig for teksten, som handler om en håndfuld kammerater, der har dannet en loget dedikeret til "øl, fisse og bajere". Logeformand har forladt dem til fordel for svensk kvinde, så nu prøver resten at nydefinere LOGEN, men kan de det?

Fem unge skuespiller kæmper bravt med et stykkke dramatik, der lover mere end det holder. De unge kan noget, men ikke nok, og i Nikolaj Bomberg Simonsens iscenesættelse opvejer de individuelle fortrin desværre ikke svaghederne:

Hjalte Ilsøe Gustavussens dirrende nærvær opvejer dog omtrendt hans uortodokse replikbehandling i rollen som H.C. Mathias Riis Olsens ærlige maskulinitet får os næsten til at glemme hans uklare udtale af navne i rollen som Kasper. Aske Bogø Johansens sødt akavede Torbjørn virker næsten som en fremmed fugl i flokken. Adam Schmidts Jeppe er sympatisk men også lidt for blød til at virke helt troværdigt. Lauges behov for selvhævdelse fremstår morsom men også en anelse påklistret i Martin Nielsens skikkelse.

Undervejs får de dog vist sider af den mandlige skrøbelighed, som kun kan komme til udtryk sammen med andre mænd, fordi det er i deres selskab, de i grunden føler sig mest trygge. Og det er i skildringen af det ofte komplekse mandlige fælleskab, at forestillingen har sin egenlige force.

(Michael Søby)