RUMREJSEN ÅR 2001

★★★★★★

Selv efter et halvt århundrede fremstår Stanley Kubricks hovedværk stadig som den bedste science fiction-film nogensinde. Vel er der mere intellektuel guf i Francois Truffauts "Fahrenheit 451", vel er George Lukas mere legesyg i sin Star Wars-saga og vel har den nye teknologi muliggjort visuelt overdådige værker som "Inception" og "Gravity".

Men når man nu genser den – i IMAX, er det som, at 2001: A SPACE ODYSSEY (eller "Rumrejsen år 2001", som den hed ved sin fremkomst) er den eneste Sci Fi-film, der virker tilfredsstillende på alle planer. Forud for sin tid? Ja, mon ikke! Sådan ca. 50 år.

Keir Dullea, der havde fået et betragteligt gennembrud som sindsforvirret bror i Otto Premingers gyser "Bunny Lake savnes", har filmens hovedrolle og får omfattende assistance af sminkeholdet. Men er det naturligvis samspillet mellem billeder og musik og de nyskabende visuelle effekter, der hører til filmens største kvaliteter.

Filmen blev da også belønnet med en Oscar netop for de visuelle effekter, den eneste Kubrick nogensinde vandt ud af 13 nomineringer. Det bliver i stedet Carol Reeds klassiske musical "Oliver!", der løb med de fleste priser.