HJERTELANDET

★★★★★☆

Arrangerede ægteskaber mellem thai-kvinder og danske mænd er et fænomen, der stilles skarpt på i Janus Metz og Sine Plambech befriende nuancede dokumentarfilm HJERTELANDET. Vi følger ikke bare eet par men en lille håndfuld, og kommer både til Thailand og Danmark for at perspektive den udvikling, vi har været vidne til.

I historiens centrum står Sommai, der i lighed med næsten 1000 andre thai-kvinder kom til Thy for at skabe sig en tilværelse med en mand ved navn Niels. Sommai har også hjulpet en lang række af de lokale thai-kvinder med at finde en mand.

Men Niels ønsker ikke at bo i Thailand og længslen efter fødelandet vokser hele tiden. Da hun så endelig får Niels med på en tur tilbage, bliver hun konfronteret med søsterens barske skæbne, som hun til dels føler sig medansvarlig i, fordi hun rejste.

HJERTELANDET udmærker sig ved at være en film uden skurke. Vi forstår virkelig alle med medvirkende, og selvom nogle livsvilkår kan synes utåleligt og fornedrende, kan det meget vel være fordi, at alternativet synes endnu værre.

HJERTELANDET minder os om, hvor påpasselige vi skal være med at (for)dømme andre, og den lærer os værdien ved at se og lytte. Først da har vi chancen for at forstå blot et lille hjørne af den komplekse verden, vi alle er en del af.