DEN GRØNLANDSKE MAND

★★★★☆☆

The National Theatre of Greeland og Freeze Production er gået sammen om at producere en forestilling om DEN GRØNLANDSKE MAND iscenesat af Hanne Trap Friis. Efter en succesfuld turné til Jylland og Fyn spiller forestillingen i DGI-byen ved Husets Teater under festivalen CPH STAGE.

Niviaq Korneliussen, der tidligere har været nomineret til Nordisk Råds pris, får en ganske lovende debut som dramatiker med DEN GRØNLANDSKE MAND (også kendt som "Angutivik", der betyder “rigtig mand” på grønlandsk). Helstøbt kan man måske ikke kalde forestillingen, men med en frisk vinkel på den moderne grønlandsk mand, der ikke nødvendigvis er sælfanger eller alkoholiker.

På scenen ser vi i stedet fire prægtige mænd, der nok kan li’ at prale med deres erobringer og som har en stærk selvforståelse, men som også kæmper med problemer som impotens og ensomhed.

Musikken tjener som lindring personificeret af den lune troubadur Miki Jacobsen og den unge Hans-Henrik Poulsen synger med glød i stemmen en grønlandsk sang på originalsproget, så ikke et øje er tørt. Klaus Geisler bevæger sig overbevisende omkring med karakterskuespillerens naturlige tyngde, og Kristian Mølgaard forener et nydeligt udseende med en sofistikeret elegance, der klæder forestillingen.

DEN GRØNLANDSKE MAND emmer med andre ord af grønlandsk talent og er et løfterigt samarbejde, der blot venter på at blive udbygget.

(Michael Søby)