BREATHE

★★★★☆☆

Den britiske skuespiller Andy Serkis er især kendt for at lægge stemmer til en populære filmserier som "Ringenes herre" og "Abernes planet". Nu overrasker han med sin overraskende sikre instruktion af den velproducerede "Breathe".

Historien om en mand, der får polio, og derfor bliver afhængig af kunstig lufttilførsel, ligner på papiret en banal tåreperser, men viser sig dog at være andet og mere end det. Serkis viser sig at være en fin personinstruktør, og hans hang til sentimentalitet opvejes af en veludviklet humoristisk sans. Da den polioramte Robin skal på sin første udflugt i i kørestol, hører man således på lydsporet sangen "Wondering Star" med Lee Marvin fra musicalen "Paint Your Wagon".

Andrew Garfield tilfører rollen som poliopatient en stilfærdig værdighed. Claire Foy fra TV-serien Elizabeth virker i første omgang noget stillestående som hans opofrende hustru, men får mere karakter efterhånden, og Tom Hollander har en festlig dobbeltrolle som nørdede tvillinger. Hugh Bonneville, Ed Speelers og Diana Rigg bidrager yderligere med klasse til omgivelserne.

BREATHE får også vendt spørgsmålet om retten til sin egen død, og den afsluttende dedikation til de, der valgte livet, gør filmens mere entydige svar interessant.