LA TRAVIATA

★★★★☆☆

Hvad kunne vel være mere passende end at afslutte kvindernes internationale kamp med at se LA TRAVIATA, en af operaverdens største kvindeskikkelser?

Det Jyske Opera har tilmed været så venlig at gæste Gamle Scene med en ganske velsunget opsætning af Giuseppe Verdis 19ende opera.

Historiens hovedfigur Violetta er baseret på den vildfarne Marie Du Plasir, også kendt som Kameliadamen, der dør kun 15 år gammel efter et intenst liv som bl.a. syerske, Franz Listzs kurtisane og grevinde.

Uropførelsen i 1853 blev modtaget som anstødelig og usmagelig – ikke mindst på grund af emnet, men der er absolut intet frækt over Lothar Krauses LA TRAVIATA, hvis største problem er dens egen pænhed. Kønne kostumer og en nydelig spejl-kulisse, der understreger, at LA TRAVIATA i grunden er et kammerspil med sang, forstærker kun dette indtryk.

Elin Pritchard fik både lov at synge ved københavns-premieren og dagen derpå – på grund af sygdom, og selvom hun unægtelig ikke ligner en dødssyg 15-årig, så bærer vi over med det på grund af hendes lidenskabelige stemme. Jung Soo Yun viser sig også at være en kapabel sanger i rollen som Alfredo, når først han får sunget sig op, og Trond Halstein Moe fremstår som en statelig Georgio med en magtfuld stemmeklang.

Dirigenten Tecwyn Evans sørger for, at Verdis musik atter tager sig ud til sin fordel, og på trods af den lidt for noble tilgang til stoffet, vil også denne LA TRAVIATA formå at skabe glæde.