DJANGO

★★★★☆☆

Reda Kateb vandt en velfortjent César for sin birolle i hospitalsdrama "Hippocrate" og formåede samme år at stjæle billedet fra Viggo Mortensen i "Flugten til frihed". Fire år efter er han nu atter César-nomineret for titelrollen i Etienne Comars biografiske musikfilm DJANGO.

Filmen er et flot og uhyre velproduceret portræt af jazzguitaristen Django Reinhardt, der introducerede den stil, vi i dag kender som "gypsy jazz" (Sigøjnerjazz).

DJANGO bygger på bogen "Folles de Django" af Alexis Salatkos, og tager os med tilbage til et konfliktfyldt Europa under 2. verdenskrig. Nazisterne ønsker, at han kommer til Tyskland for at optræde for dem, men DJANGO, der har rod i roma-kulturen, har mest lyst til at flygte til Schweiz.

Reda Kateb forekommer at være aldeles overbevisende som guitarvirtuos, og han finder ligeledes fine udtryk for den splittelse, der præger DJANGO.

En af Frankrigs mest populære skuespillerinder i disse år, Cécile de France, spiller også en væsentlig rolle i filmen, men der er dog gamle Bimbam Merstein, der i rollen som Djangos mor slet ikke kan undgå at bevæge os.

DJANGO er både musikalsk og visuelt en stimulerende oplevelse om en kultur og musikgenre, vi sjældent ser behandlet på film.