ROMAN J. ISRAEL, ESQ.

★★★★☆☆

Advokaten Roman J. Israel er ikke altid lige let at synes om. Hans fremtoning kan synes kikset, han er meget ligefrem i sit sprogbrug, men samtidig har han en forsonende integritet. På trods af, at han med årene har erfaret, at det langt fra altid er nok i en korrupt verden.

Filmen om Roman J. Israel er heller ikke nem at holde af, men det kan godt betale sig at holde sindet åbent hele vejen. For forfatteren og instruktøren Dan Gilroy vil noget med sit portræt, og når han i slutbilledet zoomer ud, så er det netop for at få os til at se denne komplekse mand i det store perspektiv.

Denzel Washington får da også alle facetter frem i denne både tragiske og heroiske mand, og Oscar-nomineringen – hans ottende efterhånden – tjener både som plaster på såret, da han burde have besejret Casey Affleck ("Manchester By The Sea") i Oscar-ræset sidste år med sin monumentale præstation i "Fences", som han selv havde instrueret.

Carmen Ejogo yder en bemærkelsesværdig fin indsats som Maya, en borgerrettighedsforkæmper, der ser Romans indre kvaliteter. Også Colin Farrell yder endnu en smukt tilrettelagt indsats, og man under ham snart en rolle, der kan udløse den Oscar-nominering, han burde have fået tidligere.

ROMAN J. ISRAEL, ESQ er en anderledes form for retsagsdrama. Gennem portrættet af den hårdt pressede advokat formår filmen at rejse en række værdifulde spørgsmål angående det amerikanske retssystem samt den sociale og økonomiske ulighed, der afspejler forskellen mellem det hvide og det sorte USA. Og så relancerer den begrebet tilgivelse. Det kan vist ikke gøres for ofte.