COCO

★★★★★☆

Disney-studioernes seneste udspil COCO overgår selv deres egen dobbelte Oscar-vinder "Frost" i både visuel virtuositet og sprudlende fortælleglæde.

Lee Unkrich og hans medinstruktør Adrian Molina transporterer os til Mexico, hvor drengen Miguel drømmer om at spille guitar ligesom sit forbillede, den afdøde filmstjerne Ernesto.

Men familien har andre planer med sønnen, så han stikker af. Men dette er ikke nogen helt almindelig dag, men derimod De Dødes Dag. En dag hvor fortidens ånder vender tilbage til dem, der ikke har glemt dem.

Herhjemme har vi den luksus at kunne vælge mellem den originale overvejende engelsksprogede version og den danske, og begge udgaver er absolut værd at lytte til, så hvorfor ikke nappe dem begge?

Anthony Gonzales har smil i stemmen som Miguel og så kan han synge med en fylde, der bringer mindelser om den tidligere barnestjerne Robertino. Som hans benrad af en ven, Héctor, brillerer Gael Garcia Bernal ("…Og din mor!) og bekræfter samtidig hvorfor han nu i snart 20 år har været Mexicos mest populære skuespiller.

Filmens sange og musik er i sig selv billetprisen værd, fordi de mexikanske musiktraditioner hyldes så utvetydig. Dermed bliver filmen også en lussing i ansigtet på Trump og hans vanvittige murbygningsprojekt ved den mexikanske grænse. For hvem har da lyst til at holde en så farverig og fabelagtig kultur borte, når de har set COCO?

Tværtimod danser man oplivet ud af biografen, mens man synger "Remember Me", filmens Oscar-nominerede sang. Et oplagt bud på en prisvinder, som vi får i mindst fire forskellige versioner, der tilsammen demonstrerer sangens raffinementer.

Komponisten Robert Lopez er iøvrigt også aktuel på teaterfronten i Danmark, nærmere bestemt på Det Ny Teater, hvor hans musik til den anmelderroste Tony- og Olivier-vinder "The Book of Mormon", spreder glæde blandt publikum.

I lighed med Carsten Svendsen, der også er højdepunktet i den danske version af COCO, hvor han overgår originalens Ernesto i en smægtende udgave af "Remember Me", der på dansk har fået den perfekte titel: "Forglem mig ej".