SPRINGET

★★★★☆☆

Jesper Christensen er gudsbenået skuespiller, der kan få en nettobon til at lyde interessant. Kim Leine har tilmed talent for at skrive og med assistance fra instruktøren Claus befinder vi os pludselig midt i den finske borgerkrig anno 1918 takket være Christensens formidling.

Hovedpersonen i denne dokumentarfilm hedder Peter de Hemmer Gudme, far til Niels Olaf Gudme. Peter de Hemmer Gudme blev frivilig soldaten under den finske borgerkrig og senere krigskorespondent under vinterkrigen i starten af 2. verdenskrig. Under besættelsen arbejdede hans ligeledes som modstandsmand frem til sit selvmord.

Vi præsenteres for en række fine optagelser fra vinterkrigene diskret understøttet af Ida Bach Jensens musik. Og langsomt tegner der sig et billede af en poetiske idealist.

Manuskriptet er baseret på breve fra Peter de Hemmer Gudme til faderen, men afspejler uvilkårligt relationen til sønnen.

SPRINGET fremstår som en klassisk – ja næsten traditionel – dokumentarfilm – men den rører os. Og de finske krige er ifilmisk henseende relativt ukendt stof for os danskere, så filmen bliver en kærkommen lejlighed til at sætte fokus med en urimelig overset det af verdenshistorien.

Det er dog først og sidst den menneskelige fortælling, der bevæger os.