Interview med

THIERRY FRÉMAUX (instruktøren af Lumière!)


– Du indleder din film med at vise os tre forskellige versioner af "Arbejdernes forlader fabrikken". Hvilken en af dem anser du for at være den tidligste?

"Det er svært at sige, men det er i al fald ikke den første, selvom man i mange år antog den for at være verdens første film. Men ud fra hvad man skrev om filmene dengang, ved man nu, at der var en hest med i filmen. Og der er heste med i version to og tre. Mine kolleger mener, at det er mest sandsynligt, at det er nummer tre, men jeg føler, at det er nummer to. Fordi det er den mest skrøbelige. Den ligner en debutfilm"

– Du har valgt at bruge Bertrand Tavernier og Martin Scorsese, som en slags ramme for filmen. Hvorfor?

"Jeg kunne godt lide ideen med at have Bertrand Taverniers navn i filmens begyndelse og Martin Scorseses ansigt sidst i filmen, for det er to af mine ældste venner. Vi har tilbragt et utal af middage sammen, hvor vi har diskuteret film, og det er jeg meget taknemmlig over.

Bertrand Tavernier er ærespræsident for Institut Lumière i Lyon og verdensmester i filmhistorie. Han har bl.a. lavet en stor dokumentarfilm om fransk films historie. På lignende vis har lMartin Scorsese skabt en dokumentarfilm med fokus på italiensk filmhistorie."

– Var der klip, som du gerne ville inkludere i filmen, men som du ikke kunne?
"Ja. Jeg var fast besluttet på at lave en film, der ikke var for lang, ogsom varede ca. halvanden time.

Brødrene Louis og Auguste Lumière bidrog til skabelsen af ca. 1422 film og vi valgte 108. Så der var mange, der ikke blev plads til. Men det giver os måske anledning til at lave endnu en film? Vi har i al fald materiale nok til to, tre eller 4 film."