THE SHINING

– ONDSKABENS HOTEL

★★★★☆☆

Den originale udgave af THE SHINING var 25 minutter længere, end den udgave, der havde dansk premiere i 1980. Nu kan vi så endelig se den i Stanley Kubricks oprindelige version.

Konklusionen må være, at den biografaktuelle udgave ER meget lang – også for lang. Men at den samtidig virker mere helstøbt. Også selvom der stadig er en række ubesvarede spørgsmål, en luksus som andre mesterinstruktører – eksempelvis David Lynch og Lars von Trier – ligeledes har tilladt sig i senere værker, der står i gæld til THE SHINING.

THE SHINING hører med rette blandt det sidste halve århundredes mest interessante gysere. Men blandt Kubrick-film når den hverken op på siden af "Ærens vej", "Spartacus", "Dr. Strangelove" eller "Barry Lyndon" og da slet ikke "Rumrejse år 2001".

Jack Nicholsons indsats i hovedrollen delte vandene ved premieren. Nogle mente, at han blot overspillede, luftede manererne og skar ansigt, men en vis underholdningsværdi kan man aldrig fratage Jack Nicholson. Shelley Duvall er mindst lige så god som hans infantile og hæsligt klædte hustru.

Danny LLoyd og veteranen Scatman Crothers (som vi husker fra gladiatorkamp med Kirk Douglas i "Spartacus") gør god fyldest i birollerne, og så fortjener både fotografen John Alcott og diverse lydteknikere ros for flotte arbejdsindsatser.

Så skal det absolut være en gyser, man skal se, er THE SHINING stadig det bedste bud på genren i de danske biografer lige p.t.