NABOSPIONEN

★★★★☆☆

I år fejres 100-året for Agatha Christies første bogudgivelse ved en stor international festival i Torquay, og også i Danmark hyldes den store forfatterinde bl.a. med en splinterny animationsfilm, hvor hovedpersonen hedder Agathe Christine (A.C.).

En lille pige, der hellere vil agere detektiv end stå på skateboard med den mystiske dreng Vincent. Agathe Christines mor har dog andre planer med datteren, og såvel en irriterende storesøster, en pasningsafhængig lillebror samt en forslugen varan blander sig i kriminalintrigen. Men Agathe Christine er ret sej, og fast besluttet på at finde ud af, hvem det er der stjæler fra købmanden og hvorfor.

Karla von Bengtson kunne med fordel have udbygget selve plottet, for der er i grunden kun stof nok til en novellefilm.

Men vi hygger os alligevel – godt hjulpet af de danske skuespillere, der veloplagt lægger stemme til karaktererne. Anne-Grethe Bjarup Riis er ret skøn som den på een gang søde og rædsomme mor, og Søs Egelind får på imponerede vis afspejlet varanens fysiske udvikling i sin stemmeføring.

Karla von Bengtson benytter sig raffieneret af sort/hvid animation i Agathe Christines filmdrømme, der leder tankerne hen på Billy Wilders "Anklagerens vidne" og andre af de tidlige Christie-film. Vi får også lyst til et gensyn med Agathe Christine, der sagtens kunne blive en gennemgående figur i en dansk børnekrimiserie på TV.