SIERANEVADA

★★★★★☆

Den rumænske instruktør Cristi Puiu fik ikke internationalt gennembrud med "Hr. Lazarescus død", en ætsende social anklage men også en uhyre krævende dokumentarisk stil. Endnu mere udfordrende forekommer instruktørens seneste film SIERANEVADA med sin tre timer.

Vi befinder os i Bukarest, hvor en broget familie skal mødes til en mindefest for familiens patriark. Det viser sig dog at være lidt af en udfordring, for præsten kommer for sent, et af familiemedlemmerne kommer slæbende med en fuldesyg narkoman og flere af de deltagende par har taget deres interne problemer med til festen. Læg dertil diverse politiske debatter samt diverse former for generationskløfter, og du har opskriften på en højest aparte mindefest.

Puiu lader kameraet svinge ind og ud af lokalerne i en ganske levende dokumentarisk stil, og selv om man undervejs er klar til at kvæle ind til flere medlemmer af denne rædsomme familie, så ender man faktisk med at le af og med dem.

Filmens aldrende madammer, Dana Dogaru som Nusa og Tatiana Lekel som Evelina, er ret vidunderlige, men man vil nok betakke sig for at komme til familiefest med dem en anden gang.