DOKTOR GLAS

★★★★★☆

Her står han så. Alene på Skuespilhusets store scene. Krister Henriksson. Kendt og elsket for TV-serien "Wallander". Nu i rollen som DOKTOR GLAS, et gæstespil fra Dramaten i Stockholm baseret på Hjalmar Söderbergs roman.

Bogen er blevet filmatiseret flere gange, mest bemærkelsesværdigt (set med danske øjne) i 1968 af Mai Zetterling, der havde en forpint Per Oscarsson i titelrollen som "Dr. Glas" overfor Lone Hertz og Ulf Palme som ægteparret Gregorius. I Per Oscarssons skikkelse blev DOKTOR GLAS en synligt plaget mand, der kæmpede med sin indre dæmoner og tabte.
Krister Henriksson ser ham helt anderledes.

Her er DOKTOR GLAS en fuldstændig kynisk dræber, beregnende og udspekuleret, men uden den menneskelige empati, der er en forudsætning for gensidig kærlighed. Krister Henrikssons DOKTOR GLAS mister aldrig kontrollen, selv når hans grusomme manipulation slår fejl, og det står klart, at kærlighedens hus, hvis skelet han hele tiden kredser omkring på scenen, aldrig vil blive beboet.

Krister Henriksson yder en mesterlig præstation, der øjeblikkeligt bekræfter hans status blandt de store svenske skuespillere. Et uhyggeligt magtmenneske – ikke ulig dem på politiske topposter, der uden skrubler handler for egen vindings skyld.

Krister Henriksson gør samtidig den velstrukturerede tekst både nærværende og moderne, og resultatet bliver et af sæsonens mest velkomne gæstespil.