AXIOM

★★★★☆☆

Et aksiom er en grundantagelse (sætning), der antages at være sand uden bevis. Lystløgneren Julius er storforbruger aksiomer i en sådan grad, at hans omgivelser er bekymret for ham, og det forstår man sandelig godt. For Juliius er ikke rask, men har så stort behov for selviscenesættelse, at han konstant flygter fra virkeligheden uden egentlig at registrere, hvilke konsekvenser, det kan have for andre.

Efter en række succesfulde kortfilm bl.a. “Havet” fra 2009 debuterede svenske Jöns Jönsson i 2014 som spillefilmsinstruktør med selvmordsdramaet “Lamento”. Filmen havde Gunilla Röör fra Susanne Biers “Freud flytter hjemmefra” i hovedrollen, men fandt aldrig et stort publikum, og den efterfølgende film AXIOM lod sig først realisere 9 år senere.

Hovedrolleindehaveren Moritz von Treuenfels vandt ikke blot de tyske filmanmelderes pris som årets skuespiller for sit overlegne spil, men blev også kåret som bedste skuespiller på Hong Kong Film Festivalen.
AXIOM afspejler vor tids selviscenesættelse temmelig ubarmhjertig, men Moritz von Treuenfels karakterstudie fanger også noget grotesk ved karakterens opførsel, som næsten bliver morsomt, hvis ikke det var fordi, at både Julius og hans omgivelser faktisk led under det.