AFBRUDT SAMLIV

★★★★★☆


Henriette Katrine Lund vandt ikke bare dramatikerkonkurrencen Dramatisk Debut i 2022, men oplevede også en succesfuld spilleperiode for gennembrudsstykket AFBRUDT SAMLIV på Vendsyssel Teater i Hjørring og Teater V i Valby. Forestillingen, der var iscenesat smukt og empatisk af Kim Bjarke, havde teatrene produceret sammen.

Lisbeth Gajhede og Jørgen Bing høstede mange anmelderroser for deres portrætter af ægteparret Marianne og Carsten, der snart har været gift med hinanden i et halvt århundrede.

Men da Marianne rammes af Alzheimers, ændres hendes personlighed, og dermed også deres ægteskab. Hun finder ro i pornofilmenes systematiske verden, men gradvist forsvinder også grænserne mellem illusion og virkelighed.

Nu er forestillingen heldigvis tilbage på teaterrepertoiret i Danmark, og kan p.t. opleves på Svalegangen i Århus som led i en mindre turné, der bl.a. også indebærer gæstespil i Randers og Herning.

Teater Vs chef, skuespilleren Pelle Koppel, har overtaget rollen som håndværkeren, der ved et tilfælde inddrages i deres historie, efter Christopher Læssøe, og spiller den upåklageligt.

Men det er naturligvis Lisbeth Gajhede i en prisbelønnet indsats som Marianne overfor en fin Jørgen Bing som hendes forpinte mand Carsten, der gør AFBRUDT SAMLIV til en af de fineste forestillinger om Alzheimers, vi har set på dansk grund i mands minde. En uforglemmelig oplevelse, man under ingen omstændigheder bør gå glip af.

(Michael Søby)