HOFFMANNS EVENTYR

★★★★★☆

Jacques Offenbachs HOFFMANNS EVENTYR findes i et utal af versioner. Mange husker sikkert Michael Powell og Emeric Pressburgers Oscar-nominerede film af samme navn fra 1951, men nogen definitiv udgave af HOFFMANNS EVENTYR findes faktisk ikke, hvilket også giver grønt lys for, at diverse iscenesættere tager sig en del friheder med værket, og skaber deres ofte meget personlige bud på historien.

I Operaen serverer den både berømte og berygtede instruktør Stefan Herheim sit bud på historien, og det viser sig at være en temmelig campet men konsekvent gennemført version, hvor hovedpersonen blandt mange andre optræder i drag.

Spektakulære kostumer i en gloriøs scenografi af Christof Hetzer forfører os rent billedmæssigt, og med Frédéric Chaslin som ansvarlig for musikken er man på forhånd sikret en fint afstemt operaoplevelse, da han som få formår at balancere samspillet mellem kor og orkester.

Zoltán Nyári gør en god figur i titelrollen, men ellers er det i høj grad kvinderne anført af Gisella Stille, der leverer varen sangligt såvel som dramatisk.

Aftenes største triumf tegner Gidon Saks sig dog for i en række småroller bl.a. som den nederdrægtige Lindorf og Doktor Mirakel! Og atter imponeres man over operakorets fornemme niveau.

Plottet i HOFFMANNS EVENTYR er så kringlet, at det ikke lader sig referere her, men derfor kan man sagtens bare nyde forestillingens visuelle overdådighed og Offenbachs velgørende toner.