TYSKE FILMDAGE 2. – 5. APRIL

★★★★★☆

En af filmårets mest attraktive filmfestivaler er de tyske filmdage i Grand, der hvert år byder på de bedste blandt de nyeste produktioner – med instruktør- og skuespillerbesøg.

Blandt højdepunkterne i år kan nævnes den intelligente STEFAN ZWEIG – FARVEL TIL EUROPA og den visuelt forførende PAULA samt den charmerende dokumentarfilm HAPPY.

STEFAN ZWEIG – FARVEL TIL EUROPA (der i lighed med PAULA får dansk premiere på et senere tidspunkt) fortæller den sandfærdige beretning om den verdensberømte østrigske forfatter, der måtte søge tilflugt i Brasilien for at undgå den fatale skæbne, der ramte andre jøder.

Filmens instruktør er den kendte skuespiller Maria Schrader ("Keiner liebt mich", "Aimée & Jaguar" m. fl.), og selvom filmens fragmatiske form forekommer bemærkelsesværdig, så er det Josef Haders indsats som Stefan Zweig, som filmen især vil blive husket for. Nævnes skal også Barbara Sukowa for en diskret og begavet indsats som Zweigs ex-kone.

Carolin Genreith har lavet en kær personlig film om sin far kaldet HAPPY. Uden fløjlshandsker skildrer hun den snart pensionsberettigede slagters forelskelse i en thai-kvinde på 33 – et år ældre end datteren. Hun udstiller både sine egne (og andres fordomme), men også faderens naivitet og tillidsfuldhed. Resultatet bliver den mest uforstilte beskrivelse af denne type ægteskaber, som vi endnu har set, men også en bevægende film om kærlighed imod alle odds.

Festivalens formodentlig bedste film PAULA handler om den internationalt anerkendte Paula Modersohn-Becker, hvis billeder man kunne opleve på Louisiana i 2015. Instruktøren Christian Schwochow er en gammel ven af festivalen, men PAULA fremstår som hans hovedværk. Et portræt af en kvindelig kunstner med et dramatisk men i grunden tragisk liv, der bringer mindelser om mesterlige franske spillefilm som "Camille Claudel" og "Séraphine".

På Grands hjemmeside kan man læse om spilletider samt de øvrige titler.

STEFAN ZWEIG – FARVEL TIL EUROPA ****

HAPPY ****

PAULA *****