DIKTATOREN

★★★★★★

Filmkunstens største geni Charles Chaplin var også den modigste. DIKTATOREN demonstrer ikke blot hans mesterskab som skuespiller i dobbeltrollen som jødisk barber og sorttalende verdenserobrer, men også hans utvetydige klarsyn i forhold til Hitlers målsætning. Og det på et tidspunkt, hvor amerikanerne endnu ikke var gået ind i krigen.

Ethvert teknisk forbehold forekommer idiotisk – og da især i denne flotte kopi, som Miracle Film har været så venlig at give repremiere. For den ynde og den kraft, man finder i DIKTATOREN gør den til et centralt værk i filmhistorien – den mest tidløse af alle antikrigsfilm.

Når man f.eks. ser topmødet med Chaplins virituose Hitler-lignende diktator og Jack Oakies Mussollini-agtige leder af staten "Bakteria", kommer man uværligt til at tænke på, hvorledes topmøderne mellem Putin og Trump egentlig forløber.

DIKTATOREN er dog først og sidst et værk, der skaber håb i en håbløs tid, personificeret i den betagende Paulette Goddard, Chaplins daværende hustru og afgjort den dygtigste. Det er for Chaplin-filmene "Moderne tider" og DIKTATOREN hun for alvor indskrev sig i filmhistorien, men ydede også bemærkelsesværdige præstationer i "Kvinder", "Det må ikke blive morgen" ("Hold Back The Dawn") og "Døtre af U.S.A." ("So Proudly We Hail!"), der indbragte hende en Oscar-nominering.

Chaplins skamløst bevægende musik gør også hvad den skal undervejs og ikke mindst til sidste efter den formidable tale, der i datidens virkelighed blev brugt at præsidenter. Det har man svært ved at forestille sig ville ske i dag, men det kan man bestemt ikke bebrejde Chaplin. Hans ord runger stadig af almen menneskelige sandhed og hans film lyser endnu som en flammende fakkel på en tilfrosset klode.