HAVET BRÆNDER

★★★★★☆

Gianfranco Rosi kan efter hovedpriser i både Venedig og Berlin kaldes Europas førende instruktør af dokumentarfilm. Hans internationale gennembrud med "Sacro GRA", der omhandlede et mikrokosmos omkring en italiensk ringvej, fik officiel premiere næsten alle andre steder end i Danmark, men måske hans seneste HAVET BRÆNDER ("Fuocoammare") kan ændre på dette.

HAVET BRÆNDER placerer sig øjeblikkeligt som en af årets absolut vigtigste og mest relevante film i de danske biografer. Det er ikke den første film, vi ser om den lille ø Lampedusa, men her kommer vi for første gang tæt på dagliglivet Samtidig konfronteres med de enorme problemer, som beboerne står overfor i forbindelse med de tusindvis af flygninge, der skyller i land.

Men for den lille dreng Samuele er det helt andre problemer, der presser sig på. 12-årige Samuele har svært ved at leve op til venners og families forventninger om, at han skal blive fisker. Dels kaster han op af søsyge, når han er på havet og dels gør hans syn det vanskeligt for ham at styre en båd. Samuele forsømmer sin engelskundervisning for at skyde med slangebøsse, selvom øen i den grad kunne bruge nogle sprogkyndige i øjeblikket. Aggressiviteten vokser med frustrationerne, men snart vil lille Samuele få helt andre og større problemer at slås med.

Rystende optagelser fra flygtningebådene med mere eller mindre levende mennesker om bord sidder i kroppen længe efter. Men det der måske gør allerstørst indtryk er interviewet med den læge, der ikke blot tilser den lille Samueles øjne, men også må obduksere i hundredvis af flygtningelig – af den simple grund, at det er nødvendigt.

For som han siger: "Enhver har pligt til at hjælpe."