LYSET I HAVET

★★★★★☆

Man havde helt glemt, at filmen også kunne være på denne måde, men LYSET I HAVET er ikke desto mindre et storslået klassisk kærlighedsdrama om personlig integritet. Man skal ikke forvente at se en mere attraktiv trio på filmlærredet i denne sæson, og så kan de spille, så selv den mest kontante vognmand må blive rørt.

Vi ved allerede fra "Den danske pige", at kameraet elsker Alicia Vikander, men hun er om muligt endnu mere betagende her som den livslystne unge pige, der forelsker sig i den nye fyrmester, for herefter at blive konfronteret med en række af tilværelsens største udfordringer. Den supercoole Michael Fassbender kan kunstnen at gøre asociale træmænd fascinerende, og deres samspil slår gnister i en grad, der også forplantede sig til privatlivet.

Vidunderlige Rachel Weisz yder en af sine fineste præstationer som en kvinden, der lider på grund af det unge pars gerninger, og vi får også nogle fine glimt af to australske veteraner, Jack Thompson og Bryan Brown (fra "Breaker" Morant").

Manuskriptforfatter og instruktør Derek Cianfrance udnytter flot den barske natur omkring fyret til at understrege, at her er stærkeste følelser i spil, og heller ikke underlægsningsmusikken får for lidt undetvejs, men det passer faktisk til historien.

For vi kommer hele følelsesregisteret igennem uden at føle os fjollede bagefter, og vi skal vel helt tilbage til "Broerne ved Madison County" for at finde en film, der på samme måde gik lige i tårerkanalerne. Så husk en pakke servietter – eller tre!