Renate Reinsve vandt prisen for bedste kvindelige hovedrolle på Cannes filmfestivalen for titelrollen i den moderne komedie “Verdens væreste menneske”. Det førte bl.a. til den kvindelige hovedrolle i “A Different Man” overfor sølvbjørn-vinderen Sebastian Stan, og også denne gang klarede hun det nydeligt.
Nu er hun tilbage i Norges officielle Oscar-kandidat ARMAND, der indbragte instruktøren Halfdan Olav Ullmann Tøndel Caméra d’Or-prisen på Cannes Film Festivalen. Han er da også barnebarn af Liv Ullmann og Ingmar Bergman, der begge har oplevet store triumfer i Cannes, men som prisen indikerer, fremstår talentet ganske selvstændig.
For forældre vil filmen givet blive oplevet som en moderne psykologisk gyser, der udspiller sig på en skole, hvor er den unge enke Elisabeth (Renate Reinsve) er indkaldt i en hastesag. Det viser sig, at hendes 6-årige søn er anklaget for en form for overgreb på en jævnaldrende kammerat.
instruktøren Halfdan Olav Ullmann Tøndel formår på raffineret vis at skifte spor gennem hele filmen, så vi aldrig keder os, fordi vi hele tiden overraskes af nye drejninger i historien.
Er det den usikre repræsentant for skoleledelsen, der forværrer situationen med sin klodsede håndtering, eller er det overfladisk rektor, der pludselig dukker op og undergraver hendes autoritet.
Hvad er Elisabeth relation til det forældrepar, der anklager hende, og hvad er det egentlig, at ARMAND har gjort?
Renate Reinsve er fortræffelig som den stadig mere desperate Elisabeth, der gemmer på en stor smerte, ligesom Endre Hellestveit og Ellen Dorrit Petersen som hendes rivaler på skolens slagmark. Øystein Røger som rektor og Vera Veljovic-Jovanovic som hans sekundant repræsenterer skolens autoriteter i modsætning til den betuttede Thea Lambrechts Vaulen som lidet autoritær lærerinde.
ARMAND bringer mindelser om Yasmina Rezas skuespil “Blodbadets gud”, som Roman Polanski filmatiserede med Jodie Foster og Kate Winslet som mødre, der skændes om, hvem af deres sønner, der var skyld i en voldelig hændelse. Men ARMAND er simpelthen en bedre film.