BØSSERNES DANMARKSHISTORIE 1900-2020 af Lars Henriksen og Chantal Al Arab Forlaget 28B

★★★★☆☆


Kan man beskrive 120 års bøsse-historie på 318 sider? Man kan i al fald gøre forsøget, og det fortjener Chantal Al Arab og Lars Henriksen ros for. De foregiver ikke at repræsentere alle bogstaver i Queer-alfabetet, men lægger vægt på at skildre bøssernes historie og det viser sig at være en god ide.

Det må nødvendigvis blive den mere spektakulære side af bøsserne historie, der formidles. Understøttet af et rigt og relevant billedmateriale får man blandt andet fortalt om bøssernes ændrede livsvilkår. Især i bogens første halvdel slipper forfatterne godt afsted med at skabe tidsbilleder, mens det synes mere tilfældigt, hvad man har valgt at fokusere på jo tættere på nutiden, vi kommer.

En oversigt med titlen Bøsser på lærredet virker desværre temmelig overfladisk – selv efter et fint Lise Nørgaard-indslag, hvor hun både fortæller om Daniel og Hr. Schwann, Matador-seriens mest prominente bøsse-karakterer. På samme måde med Bøsser på Scenen, men det ville nok kræve en hel bog om bøsse-repræsentationen i dansk film, tv og teater.

Selvfølgelig er bøsselivet i København dominerende, men selvom vi også får nogle nedslag i provinsen, så savner man en fornemmelse af, hvordan bøsselivet har været over hele landet. Forskellighederne såvel som lighederne.

Det ændrer dog ikke ved, at BØSSERNES DANMARKSHISTORIE 1900-2020 er en tiltrængt litterær registrant af, hvordan bøsseliv så ud for mange i den periode. Et navneregister kunne har været vidunderligt, men i det mindste har bogen en imponerende kildeoversigt, så man med lethed kan gå på opdagelse i stoffet, hvis man vil vide mere. Og det vil man gerne, når man har læst denne prægtige bog.

(Michael Søby)