LYSBRUD

★★★★☆☆

Den islandske instruktør Rúnar Rúnarsson er kendt for sine på en gang barske og poetiske skildringer af unge liv. Ikke mindst “Sparrows” gjorde indtryk med sin nænsomme skildring af ung kærlighed.

Rúnar Rúnarsson har i sin seneste film LYSBRUD atter fokus på den islandske ungdom, men denne gang er temaet sorg. Alle spiller fortræffeligt, men Elín Hall og Baldur Einarsson er direkte rørende som Una og Diddi, Islands svar på “Romeo og Julie”.

Una og Diddi er forelskede, men kæresten Klara ved det endnu ikke. Da Diddi omkommer ved en skrækkelig ulykke, der blev et nationalt traume på Island, knuses alle Unas drømme om fremtiden, men det er Diddis kæreste Klara, som modtager al omsorgen i vennegruppen. Kun homovennen Gunni kan trøste lidt, men langsomt finder Una en måde at dele sorgen med Klara.

Rúnar Rúnarssons univers er fyldt med sårbare ynglinge, der bliver tvunget til at håndtere tilværelsens allerstørste følelser, selvom de knap nok er blevet voksne. I sarte billeder indfanger instruktøren både nærheden og ensomheden blandt vor tids ungdom. Filmen fremstår som en lille åbenbaring, der vidner om, at vi alle er sarte sjæle, der har brug for LYSBRUD.