VOGTER

★★★★☆☆

Den svenske instruktør Gustav Möller var manden bag den stærkt overvurderede danske kriminalfilm “Den skyldige”. Nu har han kastede sig over endnu en intens film med få karakterer og atter skrevet i samarbejde med Emil Nygaard Albertsen, men denne gang udspiller dramaet sig primært i et fængsel.

Gennem sit arbejde kommer fængselsvagten Eva i kontakt med en psykopatisk morder, og hendes interesse for ham udvikler sig i bekymrende retning. Er hun draget af ham rent fysisk eller er der en anden grund til, at hun i stadig højere grad søger at få kontakt med ham?

Sebastian Bull er et spændende bekendtskab som den voldelige Mikkel, der ikke forstår, hvorfor den kvindelige fængselsvagt fatter interesse for ham. Sidse Babett Knudsen er blændende i titelrollen, og vover at give os indblik i en perverteret sjæl, der finder næring i tab og smerte.

Blandt de øvrige medvirkende glæder man sig især over Olaf Johannessen som Evas chef og Marina Bouras som Mikkels mor, men begge præstationer kunne godt have fortjent mere plads.

VOGTER udvikler sig desværre mere ordinært end godt er, og historiens troværdighed kommer også på en prøve flere gange undervejs. Men der er dog en dansk fængselsfilm, der tør gå lidt andre veje med sin kvindelige hovedkarakter, end man sædvanligvis ser, og Sidse Babett Knudsen må have været med i opløbet om prisen for bedste kvindelige hovedrolle på Berlin filmfestivalen, hvis der er nogen rimelighed til.