CLUB ZERO

★★★★★☆

Jessica Hausner fik sit internationale gennembrud med mesterværket “Miraklet i Lourdes”, der i 2009 indbragte hende den internationale kritikerpris på filmfestivalen i Venedig.

Siden er det mest blevet til små interessante film som det lidenskabelige kærlighedsdrama “Amour Fou” (2014) med unge udgaver af Christian Friedel og Sandra Hüller samt gyseren “Little Joe” (2019), der indbragte Emily Beecham prisen for bedste kvindelige hovedrolle, da filmen deltog i hovedprogrammet på festivalen i Cannes.

Men nu er den østrigske instruktør Jessica Hausner tilbage i topform med en ætsende satire over den ekstremistiske dyrkelse af kulinarisk minimalisme. En til tider næsten pervers jagt på et bedre liv, hvor angsten for at veje for meget truer den mentale såvel som den fysiske sundhed.

Mia Wasikowska, der gjorde sig fordelagtigt bemærket i film som “Jane Eyre”, “Albert Nobbs” og “Maps to the Stars”, får en form for comeback i rollen som den nye ernæringsunderviser frøken Novak på en uhyre sundhedsbevidst eliteskole. Her reducerer hun elevernes madindtagelse til det rene ingenting, for derved at bevise hvilket overbrug af mad, vi har i vort samfund. Men medaljen har også en bagside.

Sidse Babett Knudsen viser atter sit internationale format i rollen som skolens forstanderinde, der selv har svært ved at efterleve skolens stramme målsætning med hensyn til madforbrug, men samtidig må forsvare sin nye lærer, så længe det er muligt.

Blandt de øvrige medvirkende genkender man Elsa Zylberstein (“Englene over Paris) såvel som Jacques Demy og Agnès Vardas søn, Mathieu Demy (“Quand on sera grand”) i rollerne som et forældrepar, der mildest talt er uenige om, hvordan man håndterer et barns spiseværingsproblemer. Men også filmens unge gør et stærkt indtryk – i særdeleshed Luke Barker (Fred), Florence Baker (Ragna), Samuel D. Anderson (Ben) og Gwen Currant (Helen).

CLUB ZERO er en skræmmende aktuel skildring af denne såkaldte sundhedskulturs bivirkninger blandt unge mennesker, og dermed også et oplagt debatemne for diætister og andre vildfarne sjæle.