EN DEJLIG MORGEN

★★★★☆☆

Ugens bedste nye filmtilbud i de danske biografer er fransk – og instruktøren Mia Hansen-Løves hidtil mest overbevisende instruktørindsats.

EN DEJLIG MORGEN handler om en enlig mor, simultanoversætteren Sandra, der også har en datter på 8 år og en syg far at tage sig af.

Et møde med en gammel ven får atter kærligheden til at flame, men tiden er knap og forholdet er kompliceret, da han plages af skyldfølelse i forhold til sin familie.

Léa Seydoux, der brød igennem for over 10 år siden som storesøsteren i Ursula Meiers “Drengen fra bjerget”, har siden slået sit navn fast, ikke bare som James Bond-babe, men også for sit spil i guldpalme-vinderen “Adèles liv – kapitel 1 & 2”. For sin perlende naturlige præstation som den hårdtarbejdende mor opnåede hun en yderst velfortjent nominering til prisen for årets kvindelige hovederolle. Hun finder den smukke men også skrøbelige sjæl i en ung kvinde, der gør sit bedste hele tiden, uden altid at blive belønnet for det.

Hun får fremragende med- og modspil af tre af fransk films store karakterskuespillere:

Nicole Garcia (fra Alain’ Resnais’ Bodil-vinder “Min onkel fra Amerika”) er forrygende som den enlige mors kun delvist selvoptagede mor, der er så engageret i nutidens politiske aktivisme, at hun næsten glemmer den fortid, hun selv var en del af.

Melvil Poupaud, der allerede påbegyndte sin karriere for 40 år siden som barneskuespiller, har siden gjort sig bemærket i film af Eric Rohmer, Francois Ozon og Xavier Dolan. Nu gør han sig atter positivt bemærket som den vægelsindede ven, der uden at ville det, kommer til at såre den kvinde, han elsker mest.

Pascal Greggory har medvirket i over 100 film, og især gjort sig bemærket i film af Patrice Chéreau. Nu yder han en usædvanlig sart og lavmælt præstation som den syge fader.

Denne befriende velspillede film emmer af hverdagspoesi og rammer sit publikum ikke ulig EN DEJLIG MORGEN. Man føler sig opløftet bagefter og parat til at tage fat på en ny dag.

(Michael Søby)