DE 8 BJERGE

★★★★★☆
Felix Van Groeningen og Charlotte Vandermeersch har efter det Oscar-nominerede country-melodrama “The Broken Circle Breakdown” valgt at følge en livslang relation mellem to mænd. Det står enhver frit for at afkode filmen for eventuelle indestængte homoerotiske følelser a la “Top Gun”, men man får nok størst udbytte af filmen ved at læne sig tilbage og lade sig beruse af den svimlende smukke natur i og omkring bjergene nord for Aosta-dalene.

Pietro (Luca Marinelli) og Bruno (Alessandro Borgni) blive barndomsvenner, fordi de er de eneste drengebørn i området. Den ene fra en priviligeret familie, den anden tilsyneladende dømt til at gå i faderens fodspor og forblive en fattig bonde. Pietros forældre knytter sig også den fattige Bruno, men det kommer alligevel som en chok for Pietro, da de vil påtage sig at give Bruno en uddannelse.

Der opstår en afstand mellem drengene, og først da Pietros far dør, bliver de genforenet. Sammen bygger de et hus i bjergene, og Pietro introducerer Bruno til den kvinde, der ender med at blive Brunos hustru. Bruno forbliver tro mod sin barndoms bjerge, mens Pietro får behov for at søge væk og ender i Himalaya, hvor også han møder kærligheden.

Pietro og Bruno mødes dog igen – i det hus de sammen har bygget – men tilværelsen har ikke været lige nådig ved dem begge, og mødet bliver skæbnesvangert for dem begge.

DE 8 BJERGE er en sanselig totaloplevelse, der nærmest kræver af sit publikum, at de kan gå helt ned i gear og afsætte små tre timer til denne tranceagtige filmoplevelse. Lykkedes det for publikum, vil de forstå at værdsætte oplevelsen i lang tid fremover.