STAMINA

★★★★★☆
Don Gnus ungdomsafdeling Ung Gnu debuterede i 2021 med “Limbo”, der blev en smule klemt på grund af corona-nedlukningerne og som fortjener en tur i manegen igen. Men heldigvis kan vi nu glæde os over en ny Ung Gnu-forestilling, der netop har haft premiere på Aveny-Ts ungdomsscene.

STAMINA er instrueret og koreograferet af Jannik Elkær, en af de “gamle” Gnu’er og byder på to af tidens mest spændende kropskunstnere i fælles udfoldelse: Astrid Pauline Schmidt & Kasper Buus. De har også bidraget til det koreografiske materiale og det mærker man i den grad, for der synes at være en nærmest organisk symmetri mellem dem.

Vi møder et par med hver deres et gulvtæppe, som de kan dele med den anden, men som de også blot kan vælge at rulle sig ind i, når de har behov for lidt alene tid. Når de klasker deres kropsdele mod hinanden, er det som at se to urmennesker gør deres første spæde forsøg på noget, der med tiden kan udvikle sig til et samleje, men som på dette tidlige stadie først og fremmest virker meget morsomt.

Rørende er de to, når skal samarbejde om at få en ballon ned fra luftet, men knap så rørende bliver det, når manden dominerer og tager æren og bifaldet for en fysisk fællesaktivitet. Men kvinden kan heldigvis også blive vred, for selvom de begge synes at rumme betydelig selvdisciplin og stamina, så er der altså grænser, og går man over dem, så kan det blive grimt. De klask, der engang lignede kærtegn, får pludselig en voldelig dimension fra begge sider.

De to dansere stiller sig fuldstændig til rådighed for projektet, hvilket både betyder afkald på blufærdighed, blå mærker og røde kinder.

Men først og fremmest en nærværende kropslig intimitet, der giver deres fysiske udfoldelser en overrumplende dybde. Ved at udfordre deres egne grænser opnår de en stor fælles kunstnerisk sejr, der lover godt for vovemodet i fremtidige Ung Gnu-forestillinger.

(Michael Søby)